Што би сакал
промена во вашиот живот
со основен приход?

Освојте безусловен основен приход (UBI)
од 800 € месечно и проверете го

25.365 луѓе ширум Европа сакаат да доживеат Основен приход.

Следете не на социјалните мрежи за да се запознаете со досегашните 3 победници.

Сега собираме за четвртиот
Европски основен приход.

2.018 €

of

9.600 € зголеми

Зошто го правиме ова?


Безусловниот основен приход (UBI) ветува слобода и сигурност за секого. Но, има многу прашања. Сакаме да откриеме што се случува кога луѓето добиваат UBI за една година. Победи и проверете го.

Како можам да учествувам?


Регистрирајте се со пополнување формулар со вашата е-пошта и некои лични податоци. Без надомест. Ги чуваме податоците безбедни.

Како ќе знам дали сум добитник на UBI?

Откако ќе се подигне UBI за една година (9600 €) преку нашето групно финансирање, ќе го добиете вашиот победнички број и датумот на лотаријата. Го лотараме UBI во живо и го објавуваме победничкиот број на нашата веб-страница и во билтенот. Покрај регистрирањето за лотаријата, можете да ја поддржите и нашата кампања за групно финансирање.

Сè уште не сте регистрирани?
Учествувајте за да победите на UBI!

За да учествувате во лотаријата потребно е само да сте државјанин на Европската Унија, на возраст од минимум 16 години.

Откако ќе се подигне безусловниот основен приход за една година (9600 €), ќе го добиете вашиот добитен број и датумот на лотаријата. Ве молиме пополнете го формуларот со информации точно како што е наведено во вашата лична карта. Ни треба за да го потврдиме вашиот идентитет во случај да победите на UBI.

Учеството во наградната игра е бесплатно. Ние ги чуваме вашите податоци безбедни.

Вашата претплата не може да се зачува. Ве молиме обидете се повторно.
Вашата претплата е успешна.

Ние одјавуваме Основен приход за Европа

Тимот на UBI4ALL е од повеќе земји од Европската Унија. Во текот на започнувањето на а Иницијатива за европските граѓани се запрашавме како безусловниот основен приход може да влијае на другите луѓе во другите земји. Така, ја организиравме лотаријата UBI4ALL со цел да ги провериме нејзините ефекти.

Финансиран од сите нас – граѓаните на Европската Унија

Не чекаме одлуки на владите. Не сакаме да бараме милионери да го финансираат. Ние сами го финансираме основниот приход. Придружете се на нашето групно финансирање!

Откако ќе се соберат 9600 €, го лотализираме и плаќаме 800 € месечно. Нема прикачени жици! Така, луѓето можат да го тестираат UBI една година и да ни кажат за неговото влијание.
Зошто 800 € месечно? Бидејќи тоа е отприлика средната линија на сиромаштија во ЕУ.

  • Самостојно подигнато од илјадници граѓани
  • непартиска иницијатива
  • Само пан-европски наместо национален поглед

Откријте ги нашите најнови написи

Дознајте повеќе за UBI4ALL и движењето UBI низ цела Европа

Може 22, 2022

…донаторот кој најави дека ќе донира 500 € по

Октомври 13, 2021

На 20 септември 2021 г

Донесете го во Европа!

Потпишете ја тековната иницијатива.

UBI4ALL е дел од европското движење за ширење на свеста за основниот приход. Бидејќи европските граѓани треба да имаат поголем збор за политиките што влијаат на нивните животи и ја обликуваат ЕУ, Европската граѓанска иницијатива за основен приход беше лансирана на 25 септември 2020 година. Откако иницијативата ќе достигне 1 милион потписи низ ЕУ, и ЕУ -Комисијата како и ЕУ-Парламентот мора да одлучат какви активности ќе преземат.

Некакви прашања? Треба помош?

Погледнете ги најпоставуваните прашања

Што е UBI4ALL?

UBI4ALL е услуга од германската непрофитна организација EBI Politische Teilhabe во Европа gemeinnützige UG. Во соработка со тимот на Европската граѓанска иницијатива за безусловен основен приход (ECI-UBI) 2020/2021 година собира и лотализира годишни безусловни основни приходи (UBI) од 800 евра месечно. Проектот UBI4ALL е основан во август 2020 година специјално за оваа намена и е инспириран од Mein Grundeinkommen во Германија. Тимот на UBI4ALL се состои од активисти за Основен приход од неколку европски земји кои сите се исто така вклучени во ECI-UBI што можете да го потпишете овде.

Зошто го правиш ова?

Наградната игра за основни приходи сака да ја поддржи Европската граѓанска иницијатива за безусловен основен приход (ECI-UBI) 2020-2021 година. Целта на Иницијативата е да собере 1 милион потписи низ цела Европа, за да ја поттикне агендата на UBI. Штом ќе се постигне целта, и Европската комисија и Парламентот на ЕУ ќе треба да одлучат каква акција да преземат во врска со UBI. Основниот приход лотарија е заедничка иницијатива чија цел е да се шири свеста за економските и социјалните придобивки од UBI за оние кои го добиваат и нивното опкружување. Со учество во лотаријата за основни приходи, луѓето се запознаваат со UBI и одлучуваат да учествуваат во потпишување на ECI-UBI. Со тоа, сите ќе бидеме чекор поблиску во спроведувањето на Основниот приход низ Европа!

Може ли да учествувам во проектот?

Да молам! Ги охрабруваме луѓето од цела Европа да учествуваат во нашите редовни лотарија на UBI4ALL (за да учествувате, треба да сте европски граѓанин на возраст од најмалку 16 години) и да го поддржат нашиот проект во вашата околина и на социјалните мрежи. Затоа, се трудиме да ја претставиме нашата веб-страница на вашиот претпочитан европски јазик. 

Исто така, ако сакате да помогнете со тоа што ќе станете член на тимот, пишете ни на info@ubi4all.eu.

Како можам да учествувам во наградната игра?

Само 2 чекори за учество во наградната игра за едногодишна безусловен основен приход од 800 € месечно:
1. Пополнете го формуларот за регистрација на томбола. Одете на нашата веб-страница и пополнете го формуларот за регистрација за наградната игра. За да избегнете дупликати регистрации, треба да ги пополните вашата е-пошта, име, датум на раѓање и земја на живеење точно како на вашата лична карта. Регистрацијата е бесплатна, без никаква наплата.
Имајте предвид дека само жителите на ЕУ – без разлика на која националност – на возраст од најмалку 16 години имаат право да учествуваат во лотаријата.
2. Потврдете го учеството на томбола. Откако ќе кликнете на копчето „Регистрирај се за томболата на UBI“ под формуларот за регистрација на наградната игра, ви испраќаме е-пошта за потврда. Ве молиме погледнете во вашето поштенско сандаче (ако е така, филтер за спам) и потврдете ја вашата регистрација.

По потврдената регистрација: Што е следно?

Секогаш кога ќе финансираме 9.600 евра (што е еднакво на една година UBI), ви испраќаме е-пошта со известување за датумот на настанот на томболата и за бројот на вашата серија. На нашата веб-страница го спомнуваме и датумот на лотаријата.
Можете да дознаете дали сте победиле гледајќи го нашиот пренос во живо на денот на лотаријата. Доколку победивте, ќе ве известиме набргу по е-пошта.
Во меѓувреме помогни ни финансирање на следниот европски UBI.

Може ли некој да победи на UBI два пати?

Не. Едно лице има право да освои само еден UBI. Затоа, секогаш кога ќе успееме да достигнеме 9.600 евра (што е еднакво на една година UBI), ќе ги исклучиме победниците од минатото.

Што е безусловен основен приход?

Во нашата лотарија дефинираме европски основен приход како износ од 800 € месечно. Оваа сума е приближно просечната граница на ризик од сиромаштија во Европа. Секој што ќе победи добива месечен трансфер директно на својата банкарска сметка во времетраење од една година, со вкупно 9600 евра. На сите жители на ЕУ на возраст од минимум 16 години им е дозволено да учествуваат во нашата лотарија.
Генерално, низ европската мрежа на UBI се согласивме дека безусловниот основен приход е дефиниран од четири аспекти:

  • Доволно за живеење и за културно и општествено учество
  • За секој еден човек
  • Спроведливо како човеково право
  • Без жици во прилог

Како ќе знам дали го освоив UBI?

Ако победите, ќе ве контактираме веднаш преку е-пошта. Ве молиме погрижете се нашите е-пошта да не завршуваат во филтерот за СПАМ.

Дополнително, можете лесно да се регистрирате за нашиот билтен. Од време на време, билтенот ве известува за следниот датум на лотарија, резултатите од наградната игра и новостите од UBI4ALL. Основниот приход го лотараме транспарентно со испраќање пренос во живо. Ќе ја добиете врската за пренос во живо на нашиот билтен и на нашите канали на социјалните медиуми.

Дали треба да платам данок за победата на UBI и да го пријавам на властите?

Претежно секоја земја на ЕУ има различни закони во врска со даноците. Во некои земји не мора да се плаќа данок за добивката на UBI, во некои се оданочува рамно, во некои се оданочува пропорционално на вашиот приход. Во случај да го освоите UBI, можеме да ве придружуваме на ова прашање особено во однос на законите на вашата земја. Но, сигурни сме дека вреди во секој случај.
Нормално, не мора да се пријави дека победил UBI. Има некои посебни ситуации, на пр. кога добивате владини социјални бенефиции, во кои треба да се пријавите. Но, имајте предвид дека победата во UBI во секој случај е без никакви услови и затоа може да биде исплатлива. Ние нудиме да ве придружуваме во случај да победите.

Како можам да го поддржам проектот?

Има многу начини да не поддржите. Доколку сакате да донирате за нашиот проект, ве молиме искористете го нашиот страница за донации или само користете ги деталите за банкарски трансфер:
EBI Politische Teilhabe во Европа gUG
IBAN: DE39 4265 1315 0000 0948 47
За потврда за донација, ве молиме прашајте го нашиот treasurer@ubi4all.eu.
Нашата цел е да ја поттикнеме европската дискусија и да ве мотивираме да разговарате за UBI со што повеќе луѓе. Можете да не поддржите прашувајќи ги вашето семејство и пријателите: Што би промениле во вашиот живот ако добиете UBI? Ветуваме, ќе добиете инспиративни одговори и многу интересни дискусии.
Ве молиме споделете ја нашата веб-страница на Raffle, како и Потпис на ECI-UBI Веб-страница преку канали за социјални медиуми, WhatsApp, други гласници или само преку е-пошта до вашето семејство и пријатели.

Како се финансира овој проект?

Само со донации! Сите членови на тимот работат почесно, без да земаат плата за својата работа. Донациите се поделени во два саксии. Најголемиот дел од донациите се влеваат во Основниот приход што го отфрламе. Преостанатиот дел од донациите ги покрива нашите трошоци како што се ИТ алатки и такси, добавувач на пошта, банкарски и плаќања, правни и даночни трошоци и други.

Како да се осигурате дека нема мамење?

Во формуларот за учество треба да го пополните вашето име, презиме, датум на раѓање и земја на живеење точно како во личната карта. Доколку го освоите UBI треба да ни ја покажете личната карта, ги проверуваме податоците и ја проверуваме и сликата. Значи, не е можно мамење.

>