декември 31

2020 – Посебна година за UBI

2020 година беше многу напорна година за застапниците на UBI. Темата на годината – Covid19 – ги поттикна дискусиите за UBI. Луѓето научија дека нивниот просперитет што го направиле сами може брзо да биде под притисок кога околината се менува. Особено во првата половина на 2020 година се појавија многу петиции за UBI и печатот беше полн со написи, повеќе про отколку против. Во овој период на промени, луѓето почнуваат да размислуваат за алтернативи на нашиот постоечки систем и за позитивните ефекти на UBI. Започнати се многу активности, проекти и дискусии.

Па, што се случи каде?

Австрија: Почеток на референдумот“Bedingungsloses Grundeinkommen“ во февруари 50.000 потписи до декември (потребни се 100.000). Референдумот ќе биде финализиран до крајот на 2021 година.

Германија: Многу успешна петиција од Тониа Мерц за итен основен приход со речиси 500.000 потписи. Направи да се расправа во германскиот федерален парламент.
Партијата на зелените ја вклучува идејата за универзален основен приход во нивната партиска програма.
DIW Берлин и здружението Mein Grundeinkommen започна а пилот проект, најголемиот досега во Германија, да се направи истражување за тоа како UBI ќе го промени општеството. 

Грција: Главното достигнување за 2020 година беше формирањето на одличен тим од волонтери за UBI. Овој тим создаде промотивно видео, написи и соопштенија за печатот кои допреа до илјадници луѓе преку социјалните медиуми и мејнстрим медиумите. Овие акции доведоа до собирање на 44% од потписите потребни за Европската граѓанска иницијатива за само 3 месеци. Дискусијата за UBI во Грција се отвори и се рашири нашироко.

Португалија: Португалската управна група на ECI организираше летна школа за основниот приход, поттикнувајќи ја дебатата за тоа како UBI може да помогне во ублажувањето на сиромаштијата, да ја зголеми португалската слобода и како можеме да ја финансираме. Франциско Гереиро, еден од нашите претставници на Европскиот парламент, исто така ја турка агендата на UBI во Европа, но и во Португалија, со надеж дека ќе види пилот во земјата. Годината, исто така, ја виде левичарската партија Ливр, која предложи УБИ за справување со итната состојба на „Ковид19“. Петицијата започна во април и собра 7000 потписи за нешто повеќе од еден месец. 2020 година завршува со резултатите од истражувањето спроведено од YuGov и Movemos Europa, во кое се известува дека Португалците најмногу го поддржуваат Основниот приход - скоро 80% би поддржале владин UBI Pilot.

Словенија: За само два месеци активистите на фб групата Универзален основен приход UBI (Univerzalni temeljni dohodek UTD) успеаја да натераат 5.648 (0,3% од словенечката популација) луѓе да потпишат за европски UBI и ја поддржаа Европската граѓанска иницијатива.

Холандија: Оваа година во центарот на Амстердам се одржа манифестација за информирање на граѓаните за УБИ. Тоа беше проследено со некои дневни весници кои објавуваа написи. Холандскиот организациски тим работи со големи напори за дополнително да обезбеди информации и да создаде внимание за идејата за UBI (www.basisinkomen.nl).

Европа: На 25 септемвриth на Европска граѓанска иницијатива за безусловни основни приходи (ECI) низ цела Европа започна. 28 земји учествуваат во собирањето потписи и ги презентираат пред комисијата на ЕУ. „Бараме од Комисијата на ЕУ да даде предлог за безусловни основни приходи низ ЕУ, со што се намалуваат регионалните разлики со цел да се зајакне економската, социјалната и територијалната кохезија во ЕУ.
на UBI4ALL Проектот помага за промовирање на ECI и на победниците им се жртвува сума од 9.600 евра (800 евра попладне за една година).

Низ целиот свет: Али Мутлу Којлуоглу, страстен активист на UBI од Турција, спроведе периодични онлајн-состаноци на меѓународни УБИ се залага од најмногу 75 земји и сите континенти. Целта е да се зајакне комуникацијата, интеракцијата и соработката помеѓу организациите и застапниците.
Во ноември папата Фрањо ја објави својата нова книга „Да сонуваме: Патот кон подобра иднина“ во кој пишува и за Основниот приход. Тој е особено загрижен за борбата против сиромаштијата во светот: „Основниот приход може да ги трансформира односите на пазарот на трудот и да им гарантира на луѓето достоинство да можат да ги одбијат условите за вработување кои би ги заглавиле во сиромаштија“.

Се разбира, ова е само мал рефлектор на она што навистина се случи во 2020 година, но дава идеја за тоа како расте заедницата на UBI и како идејата се шири низ целиот свет. Фасцинантно е да се гледа како една брилијантна идеја станува се поголема и посилна со секоја објава, коментар и онлајн-состанок!

Зарем не би било убаво новогодишно решение да се вклучите во UBI? Може да започнете со потпишување на ECI и вашите регионални петиции и секако да потрошите некое евро за да го поддржите нашиот проект за лотарија.

Станете дел од движењето!

Статија од: Росвита Минарди

Фотографија од Герд Алтман на Pixabay
Знамиња лиценцирани според CC BY-NC-ND


Тагови


Вие исто така може да се допаѓа

Специјална лотарија на UBI за последниот спринт на нашата Европска иницијатива

Специјална лотарија на UBI за последниот спринт на нашата Европска иницијатива

Претплатете се на нашиот билтен сега!

>