април 6

50% од Германците про UBI!

Германија е една од најразвиените земји во Европа во однос на социјалното осигурување и бенефициите. Сепак, овој систем е далеку од совршен! Хартц IV (невработеност и социјални бенефиции) на пример има многу супресивни и понижувачки мерки за примена за луѓето на кои им е потребна. А сиромаштијата е сè уште проблем во Германија, дури и растечки![1] Затоа, постојат силни обиди од различни групи да се имплементира безусловен основен приход, кои исто така добиваат голема медиумска покриеност.

Онлајн-петиција за ан итен случај-UBI за време на корона-кризата достигна речиси 500.000 поддржувачи за само неколку месеци и DIW започнува голем истражувачки проект во текот на три години за да го процени влијанието на UBI врз приемниците. А Зелените за прв пат го спомнаа УБИ во нивната партиска програма.

Роналд Блашке, педагог, филозоф и национален координатор на Германија за Европската граѓанска иницијатива ECI, се бори за УБИ од 2000 година. Го прашавме за неговиот став за ситуацијата во неговата земја.

Каква е состојбата со социјалните бенефиции во вашата земја? Зошто на вашата земја и треба Ubi?

Роналд: Германските социјални бенефиции (Харц IV и така натаму) се многу репресивни и не ја спречуваат сиромаштијата. Различни групи и организации се бореа за основен приход од почетокот на 80-тите. Сега Движењето за основни приходи има многу поддржувачи.     

Како луѓето во вашата земја се чувствуваат за идејата за безусловен основен приход? Дали има широко знаење во врска со UBI кај населението?

Роналд: UBI е добро познат во Германија. Околу 50% од населението се согласува со безусловен основен приход - како и во другите земји-членки на ЕУ. 

Дали политичките партии го поддржуваат UBI? Ако да, кои од нив и која е нивната мотивација? (либерално/лево крило)

Роналд: Многу мали политички партии го поддржуваат UBI. ЛЕВИОТ дискутираат за UBI. ЗЕЛЕНИТЕ го имплементираа UBI како „Водечка идеја“ во нивната програма.

Како сте вклучени во проекти и активности за промовирање на UBI?

Роналд: Јас сум основач и член на одборот на Германската мрежа Основен приход. И јас сум основач на Network Unconditional Basic Income Europe. Сега ја координирам ECI-Campaign во Германија и на ниво на ЕУ (јас сум замена за претставник на Европската ECI-организатор-група).  

Објавив многу книги и многу статии за UBI. Организирав и конференции за UBI.

Дали имате една основна реченица што ја објаснува вашата мотивација или убедување?

Роналд: Безусловниот основен приход е важен дел од социо-еколошката трансформација на општеството и економијата.

Ви благодариме, Роналд, за ова интервју!

Ако сакате да дознаете повеќе за тоа што Роналд има да каже за UBI и сите аспекти што ги опфаќа, посетете ја неговата и дознајте повеќе.

Доколку сеуште сте убедени, поддржете ја нашата лотарија UBI4ALL и потпишете го ECI!

Статија од Росвита Минарди

Фото: Феликс Митермаер на Pixabay


[1] https://www.dw.com/en/poverty-in-germany-on-the-rise/a-54553080


Тагови

основен приход, eci, eci-ubi, Германија, Grundeinkommen, Hartz IV, сиромаштија, ubi, универзален основен приход


Вие исто така може да се допаѓа

Специјална лотарија на UBI за последниот спринт на нашата Европска иницијатива

Специјална лотарија на UBI за последниот спринт на нашата Европска иницијатива

Претплатете се на нашиот билтен сега!

>