август 26

Започнуваме во една година со олеснување - првите два месеци со UBI за Луси

Фото од Гијом Грулт on Unsplash

Можеби веќе сте ја „запознале“ Луси, француската студентка по фармација и победник на нашиот прв UBI4ALL, во нашите канали на социјалните медиуми (Facebook, Instagram). Ќе ја придружуваме во текот на една година со УБИ и ќе видиме како и дали загарантирана финансиска основа ќе влијае на нејзиниот живот, поточно нејзината кариера и лична ситуација. И ние ќе ве информираме за нејзината приказна.

Едно нешто што веќе научивме е дека добивањето UBI не влијае само на самиот победник, туку и на луѓето околу неа. Земете ги за пример родителите на Луси: кога слушнаа дека таа го освоила UBI од 800 евра за една година, им се посомневале, мислеле дека тоа е измама! Не можеа да поверуваат дека постои организација која дава пари за „ништо“. Дури кога нејзината ќерка им го покажала снимање во живо на настанот, во кој Луси спонтано се појави откако беше информирана дека е победник, дали веруваа дека ова може да биде вистина!  

Друго учење е дека луѓето темелно размислуваат како да ги потрошат дополнителните пари. Во едно од нашите први интервјуа, Луси се прашуваше дали треба да започне со часови по пијано. Тоа би значело дека таа би можела да исполни еден од нејзините детски соништа, но сега неколку недели подоцна и со оглед на тоа дека ќе ја започне кариерата по успешно завршената универзитетска диплома, нејзините планови за користење на парите звучат попрагматично.

Ова е од една страна затоа што Луси, која пораснала во Тулуз, сега живее во близина на Париз поради нејзината универзитетска кариера каде кириите се неверојатно високи. Кога започнала со студиите, таа живеела во стан од 10 квадратни метри подземен составен од само една просторија, каде што можела да ги види нозете на луѓето што поминуваат низ нејзиниот единствен прозорец. За овој „стан“ морала да плаќа близу 600 евра месечно!

Значи, тука е учењето: гарантираниот приход не е само можност за исполнување на соништата или личните каприци. Тоа е обично прво и основно безбедносна мрежа за нашиот секојдневен живот. Особено во Франција, за Луси, 800 евра не се билет за безделничење.

„Колку што е убаво да имаш 800 евра дополнителни,
Никој во Франција не би можел да живее со таа сума“.


Дали би разговарале со победник во Романија, Латвија или Португалија, овој аспект може да биде различен. Реалноста во Европа е поинаква, па оттука и нашиот УБИ од 800 евра, исто така, ќе ги промени животите поинаку во зависност од местото на живеење на оние што го добиваат. Но, до сега разговараме со Луси во Франција. Па, да видиме како и оди во вториот месец со UBI. Што значи тоа за неа во различни перспективи?

Луси, како ги доживеа првите недели со UBI?

Луси: Бидејќи моментално работам, тоа навистина не го промени мојот живот во моментов. Се разбира, беше многу убаво да видам 800 евра повеќе на мојата сметка, но ги штедам првите 2-3 месеци, бидејќи мојот работен договор ќе заврши во септември. Во овој момент тогаш тоа малку ќе влијае на мојот живот, бидејќи ќе имам пад на приходите. Овој UBI е навистина добредојден да ми помогне да одвојам време за да најдам работа што навистина ми се допаѓа, бидејќи очекувам ова да потрае неколку месеци. Моментално живеам во многу скапа област во Франција, па тоа навистина ќе ми помогне да се отстранат притисокот и повеќе да се фокусирам на наоѓање работа што навистина ми се допаѓа.

Ако го немавте UBI, зошто би се случило да чувствувате толкав притисок и вознемиреност за наоѓање работа?

Луси: Тоа е многу конкурентен пазар и време. Многу млади луѓе доаѓаат на пазарот на труд и во моментов, поради здравствената криза, нема многу работни места, па конкуренцијата е навистина голема меѓу младите. Бидејќи јас сум единствениот финансиски давател на моето домаќинство (мојот партнер сè уште студира) би бил склон да ја прифатам првата работа што би ја добила. Но, сега кога ја чувствувам сигурноста на UBI, поудобно ми е да најдам работа што навистина ми се допаѓа.

Како се запознавте со UBI4ALL?

Луси: Се обидов да истражам како наидов на вашиот проект, ги проверив моите пораки и гласници. Навистина не можев да откријам како точно го запознав UBI4ALL. Мислам дека тоа беше затоа што учествував во онлајн петиции и платформата ми предложи листа на други проекти. Меѓу нив мора да била и врската до вашиот проект.

Росвита: Дали ја потпишавте петицијата за ECI за UBI во Европа? Можеби тоа беше патот до UBI4ALL.

Луси: Да, го потпишав. Мислам дека ова беше случај.

Катарина: Тоа е интересно и добро да се слушне бидејќи UBI4ALL е создаден за луѓето да го знаат не само нашиот проект, туку и да научат да го знаат ECI и да одат и да потпишат Европска граѓанска иницијатива за безусловен основен приход. Некако интересно е да се види дека се случува и обратно. Така, луѓето се вклучени во ECI и размислуваат: „Ајде да одиме и да го провериме овој друг проект!“. Кул!

Луси: Да, го видов UBI4ALL на списокот со предлози за понатамошни проекти и секако се заинтересирав и се пријавив.

За UBI како политика, дали секогаш бевте поддржувач на UBI? Дали се сомневавте дали може да функционира?

Луси: Оваа идеја наидов пред неколку години, не се сеќавам точно кога. Со оглед на тоа што една од целите на UBI е да обезбеди секој да има доволно пари за живот, се разбира дека сум за оваа програма. Исто така затоа што мислам дека тоа би можело да им помогне на луѓето толку многу. На пример, може да им даде на сиромашните работници додаток на нивниот приход. Исто така во случај на скратено работно време.
Не зборуваме многу за состојбата на студентите, но тоа навистина би можело да им помогне на студентите, бидејќи тие нема да имаат потреба да работат покрај студирањето. Денес работата како студент е фактор на неуспех на универзитетот. Ова навистина би можело да и помогне на оваа група луѓе да го финансираат својот живот и да се концентрираат на студиите.
Друга цел на UBI е да ги замени другите социјални програми кои потенцијално бараат поголемо бирократско вклучување. Тоа би било корисна замена на сите различни програми што веќе постојат во некои земји. Зборувајќи за Франција, имаме многу мали програми, но понекогаш е навистина тешко да ги добиеме бидејќи може да дојде до големо одложување на постапката. Бирократијата е навистина досадна. Тешко е дури и да се знае за сите програми на кои можете да аплицирате. UBI е само една работа за да може да ја поедностави бирократијата и помошта.
Да, ќе биде скапо за спроведување, но мислам дека е можно. Можевме да ги најдеме парите. На пример, би можеле да оданочуваме поголеми корпорации. Во вестите слушнав разговори за повеќе оданочување на GAFA, како Google, Amazon, итн. Многу луѓе се плашат дека тоа би било премногу скапо, но ако ги намалиме другите програми за помош и само имплементираме UBI, тоа би можело да биде изводливо.

Росвита: Но, не можеме да ги намалиме сите социјални помош. Некои треба да останат на своето место, на пример за лицата со посебни потреби.

Луси: Се разбира, за мене како француски државјанин, здравствените помагала се нешто поинаку. Можеби во други земји не е толку очигледно да се прави разлика помеѓу социјалното и здравственото осигурување.

Катарина: Како и да е, твојата поента за повеќе од едноставно да кажеш дека имаме многу програми, таа е многу бирократска, треба да ги скратиме и да ги замениме. Мислам дека поентата ти е да кажеш: не, проблемот е што имаме многу програми, но луѓето не можат лесно да ги добијат или дури не знаат на кои можат да аплицираат. Затоа што информациите се огромни. Мислам дека тоа е следната страна на размислувањето за UBI како поедноставна политика не затоа што е поевтина, веројатно нема да биде, затоа што други програми сè уште треба да постојат, како што кажавте, но ќе биде поедноставно за луѓето навистина да уживаат тоа. Особено за оние на кои им треба, сиромашни луѓе или сиромашни кои работат или меѓу работните места или со големи семејства. Мислам дека тоа е одлична поента, ви благодарам што ги споделивте овие мисли.

Луси: UBI не дава само пари со тоа што им дава на луѓето. Ќе направат нешто со тоа, ќе се врати во економијата. На крајот ќе биде позитивна динамика. Ресиверите нема да ги држат сите тие пари, да ги складираат под нивните душеци и да не прават ништо со нив. Ќе го искористат за можеби да развијат сопствена компанија, да купат работи што им се потребни. Можеби еколошки автомобил, бидејќи кога не живееш во голем град треба да се преселиш, особено кога нема инфраструктура. На крајот ќе биде профитабилно за сите.

Дали мислите дека UBI ќе има влијание врз жените и родовата еднаквост?

Луси: Знам дека жените се повеќе изложени на ризик да имаат работни места со ниски приходи и работа со скратено работно време. Тоа навистина би можело да им помогне да се борат помалку. Навистина може да им помогне на самохраните мајки - и на татковците - да одвојат повеќе време за семејството наместо да преземат две работни места. Мислам дека може да помогне.

Што би рекле ако некој не се согласи со UBI?

Луси: Тоа е смешно, всушност го имав овој разговор со еден мој пријател, кој не е за UBI. Се плаши од трошоците и смета дека тоа нема да ги мотивира луѓето да најдат работа. Затоа разговарав со неа. Секако дека би било скапо да го ставите на место. Јас не сум економист, но мислам дека можеме да најдеме начини да го финансираме со, како што веќе реков, оданочување на големите корпорации или врвот 1% од богатите или давање помалку даночни пари за војската, на пример. За мене тоа навистина не е проблем, бидејќи ќе ја одржи економијата и така ќе се рефинансира. Мислам дека нема да има резултати врз населението како што таа верува. Таа вели дека примачите нема да најдат работа, само ќе останат дома и ќе не прават ништо. Мислам дека повеќето луѓе ќе направат нешто со својот живот. Не сакаме да правиме ништо. Сакаме да создаваме работи, имаме проекти. Напротив, ќе им помогне на луѓето да најдат проекти и да преземаат повеќе ризици за да создадат нешто. Можеби некои се враќаат на училиште за да добијат диплома, такви работи. Ги разбирам нејзините стравови, но барем би можеле да се обидеме.
Го прашав мојот пријател: „Ако имаш 800 € повеќе месечно како мене, што би направил? Дали би ја напуштиле работата и не би правеле ништо, играјќи видео игри цела недела?“ Таа ми рече, не, ќе продолжи да ужива да работи и да прави нешто со својот живот. 

Катарина: Тоа е добра точка, прашајте ги луѓето што би направиле.

Луси: Никој не одговара дека ништо не би направиле. Има работа и работа, на пример да се грижиш за своето семејство: секој родител би рекол дека ова е многу работа, но е неплатена. Можеби на луѓето би им требало повеќе време да работат на пример во уметноста, но не и на платени работи.

Катарина: Ја изгубивме вербата во човештвото. Секогаш зборуваме за другите: оние кои се зависници од дрога, во бенефитните програми, сиромашните или ранливите луѓе, етничките малцинства, мајките со многу деца; тие нема да работат. Многу е лесно да се зборува во стереотипи и да се фрлаат во еден кош, ова не е емпириски базирано. Емпириските случаи што ги имаме сите, пријателите, семејството, соседите, им веруваме дека се искрени и искрени луѓе и гарантираме дека ќе продолжат да работат. Навистина ја изгубивме вербата во другите и мораме да ја вратиме. Можеби UBI може да помогне.

Росвита: Би било интересно да се види дали вашата пријателка се предомислила за UBI по вашата година што живеевте со него.

Луси: Да, ќе зборувам многу за UBI со неа. Убаво е да се разговара со мојот пријател, иако политички сме сосема спротивни. Можеме да разменуваме аргументи, што е секогаш многу интересно, бидејќи и двајцата сме со отворен ум. Не си викаме само еден на друг. Можеби таа нема да го промени погледот, но ќе ме слушне.

************************************************** ********************************

Така, за Луси, UBI симна одреден товар од нејзините рамена. Тоа му помага на нејзиното домаќинство, таа може да се фокусира на започнување на нејзината кариера и покренува интересни прашања и дискусии за општеството и соживотот.

Да видиме како ќе се развиваат работите за неа во наредните месеци. Следете го!

Имајте добро и инспиративно време, Луси! Ви благодариме за интервјуто и се гледаме наскоро!

Луси беше интервјуирана од Катарина Невес и Росвита Минарди.

Зачувај го датумот: на септември 20th на 2nd Наградата за UBI4ALL ќе се одржи онлајн. Придружете ни се и веднаш дознајте кој ќе биде следниот среќен добитник. Можеби тоа ќе бидеш ти?

П.С.: Доколку сте од медиумите и сте заинтересирани за приказната на Лусис, ве молиме контактирајте не.


Тагови

основен приход, eci-ubi, Франција, Париз, студент по фармација, лотарија, Тулуз, ubi, ubi4all, Безусловен основен приход


Вие исто така може да се допаѓа

Специјална лотарија на UBI за последниот спринт на нашата Европска иницијатива

Специјална лотарија на UBI за последниот спринт на нашата Европска иницијатива

Претплатете се на нашиот билтен сега!

>