dhjetor 31

2020 - Një vit i veçantë për UBI

2020 ka qenë një vit shumë i ngarkuar për avokatët e UBI. Tema e vitit – Covid19 – nxiti diskutimet rreth UBI. Njerëzit mësuan se prosperiteti i tyre i krijuar mund të bjerë shpejt nën presion kur mjedisi po ndryshon. Sidomos në gjysmën e parë të vitit 2020 dolën shumë peticione për UBI dhe shtypi ishte plot me artikuj, më shumë pro sesa kundër. Në këtë periudhë ndryshimesh njerëzit fillojnë të mendojnë për alternativa ndaj sistemit tonë ekzistues dhe për efektet pozitive të UBI. Filluan shumë aktivitete, projekte dhe diskutime.

Pra, çfarë ndodhi ku?

Austri: Fillimi i referendumit”Bedingungsloses Grundeinkommen” në shkurt 50.000 nënshkrime deri në dhjetor (100.000 duhen). Referendumi do të finalizohet në fund të vitit 2021.

Gjermania: Peticion shumë i suksesshëm nga Tonia Merz për një të ardhur bazë emergjente me afro 500.000 nënshkrime. E bëri të diskutohej në Parlamentin Federal Gjerman.
Partia e Gjelbër përfshin idenë e të Ardhurave Bazë Universale në programin e tyre të partisë.
DIW Berlin dhe shoqata Mein Grundeinkommen filloi një projekti pilot, më i madhi deri më sot në Gjermani, për të bërë kërkime se si UBI do të ndryshojë shoqërinë. 

Greqi: Arritja kryesore për vitin 2020 ishte krijimi i një ekipi të madh vullnetarësh për UBI. Ky ekip krijoi video promovuese, artikuj dhe njoftime për shtyp që arritën mijëra njerëz përmes mediave sociale dhe mediave kryesore. Këto veprime çuan në mbledhjen e 44% të nënshkrimeve të nevojshme për Iniciativën Qytetare Evropiane në vetëm 3 muaj. Diskutimi për UBI në Greqi është hapur dhe është përhapur gjerësisht.

Portugali: Grupi drejtues portugez i ECI organizoi një shkollë verore mbi të ardhurat bazë, duke nxitur debatin se si UBI mund të ndihmojë në zbutjen e varfërisë, rritjen e lirisë portugeze dhe si mund ta financojmë atë. Francisco Guerreiro, një nga përfaqësuesit tanë të Parlamentit Evropian po shtyn gjithashtu axhendën e UBI në Evropë, por edhe në Portugali, me shpresën për të parë një pilot në vend. Viti gjithashtu pa që partia e majtë Livre propozoi një UBI për të trajtuar urgjencën e Covid19. Peticioni filloi në prill dhe mblodhi 7000 nënshkrime në pak më shumë se një muaj. 2020 po përfundon me rezultatet e një sondazhi të kryer nga YuGov dhe Movemos Europa, duke raportuar se portugezët janë më mbështetësit për të ardhurat bazë – gati 80% do të mbështesin një pilot qeveritar UBI.

Slovenia: Brenda vetëm dy muajve aktivistët e grupit fb të ardhurat bazë universale UBI (Univerzalni temeljni dohodek UTD) arritën të bëjnë 5.648 (0,3% e popullsisë sllovene) njerëz të nënshkruajnë për një UBI Evropian dhe mbështetën Iniciativën Qytetare Evropiane.

Holandë: Këtë vit në qendër të Amsterdamit u mbajt një manifestim për informimin e qytetarëve për UBI. Ajo u ndoq nga disa gazeta ditore të cilat botonin artikuj. Ekipi i organizatës holandeze po punon me shumë përpjekje për të ofruar më tej informacion dhe për të krijuar vëmendje për idenë e UBI (www.basisinkomen.nl).

Evropë: Më 25 shtatorth la Iniciativa Qytetare Evropiane për të ardhura bazë të pakushtëzuara (ECI) në të gjithë Evropën filloi. 28 shtete marrin pjesë në mbledhjen e nënshkrimeve dhe ia paraqesin komisionit të BE-së. “Ne i kërkojmë Komisionit të BE-së të bëjë një propozim për të ardhurat bazë të pakushtëzuara në të gjithë BE-në, të cilat reduktojnë pabarazitë rajonale në mënyrë që të forcojnë kohezionin ekonomik, social dhe territorial në BE.
La UBI4ALL projekti po ndihmon në promovimin e ECI-së dhe bën shortin e shumës prej 9.600 € (800 € pasdite për një vit) për fituesit.

botëror: Ali Mutlu Köylüoğlu, një aktivist i pasionuar i UBI-së nga Turqia, zbatoi takime periodike online të ndërkombëtarëve avokatët e UBI nga deri në 75 vende dhe të gjitha kontinentet. Qëllimi është të përmirësohet komunikimi, ndërveprimi dhe bashkëpunimi ndërmjet organizatave dhe avokatëve.
Në nëntor Papa Françesku botoi librin e tij të ri "Le të ëndërrojmë: Rruga drejt një të ardhmeje më të mirë" në të cilën shkruan edhe për të Ardhurat Bazë. Ai është veçanërisht i shqetësuar për luftën kundër varfërisë në botë: "Të ardhurat bazë mund të transformojnë marrëdhëniet e tregut të punës dhe t'u garantojnë njerëzve dinjitetin për të qenë në gjendje të refuzojnë kushtet e punësimit që do t'i fusnin në kurth".

Sigurisht, ky është vetëm një qendër e vëmendjes e vogël e asaj që ndodhi në të vërtetë në vitin 2020, por jep një ide se si rritet komuniteti UBI dhe ideja përhapet në të gjithë botën. Është magjepsëse të shikosh një ide brilante duke u bërë më e madhe dhe më e fortë me çdo postim, koment dhe takim në internet!

A nuk do të ishte një zgjidhje e këndshme e Vitit të Ri për t'u angazhuar me UBI? Ju mund të filloni me nënshkrimin e ECI-së dhe peticionet tuaja rajonale dhe sigurisht të shpenzoni disa euro për të mbështetur projektin tonë të lotarisë.

Bëhuni pjesë e lëvizjes!

Artikulli nga: Roswitha Minardi

Foto nga Gerd Altmann në Pixabay
Flamujt e licencuar sipas CC NGA-NC-ND


Etiketa


Ju mund të dëshironi

Regjistrohu në buletinin tonë tani!

>