prill 6

50% e gjermanëve pro UBI!

Gjermania është një nga vendet më të zhvilluara në Evropë për sa i përket sigurimeve shoqërore dhe përfitimeve. Megjithatë, ky sistem është larg nga të qenit i përsosur! Hartz IV (papunësia dhe përfitimet sociale) për shembull ka masa aplikimi shumë shtypëse dhe degraduese për njerëzit në nevojë. Dhe varfëria është ende një problem në Gjermani, madje një problem në rritje![1] Prandaj, ka përpjekje të forta nga grupe të ndryshme për të zbatuar të ardhurat bazë të pakushtëzuara, të cilët gjithashtu marrin një mbulim të madh në shtyp.

Një peticion online për një emergjente-UBI gjatë krizës së koronës arriti afro 500.000 mbështetës në vetëm disa muaj dhe DIW fillon një projekt të madh kërkimor gjatë tre viteve për të vlerësuar ndikimin e UBI në marrës. Dhe të Gjelbrit përmendën UBI-në në programin e tyre të partisë për herë të parë.

Ronald Blaschke, pedagog, filozof dhe koordinator kombëtar i Gjermanisë për Iniciativën Qytetare Evropiane ECI, lufton për UBI që nga viti 2000. E pyetëm për qëndrimin e tij për situatën në vendin e tij.

Si është situata për sa i përket përfitimeve sociale në vendin tuaj? Pse do t'i duhej vendit tuaj ubi?

Ronald: Përfitimet sociale gjermane (Hartz IV e kështu me radhë) janë shumë represive dhe nuk parandalojnë varfërinë. Grupe dhe organizata të ndryshme kanë luftuar për të ardhura bazë që nga fillimi i viteve '80. Tani Lëvizja e të Ardhurave Bazë ka shumë mbështetës.     

Si ndihen njerëzit në vendin tuaj për idenë e të ardhurave bazë të pakushtëzuara? A ka një njohuri të gjerë në lidhje me UBI në mesin e popullatës?

Ronald: UBI është i njohur në Gjermani. Rreth 50% e popullsisë pajtohet me të ardhurat bazë të pakushtëzuara – si në shtetet e tjera anëtare të BE-së. 

A e mbështesin partitë politike UBI-në? Nëse po, cilat dhe cili është motivimi i tyre? (krahu i majtë/liberal)

Ronald: Shumë parti të vogla politike mbështesin UBI-në. E majta diskuton për UBI-në. GREENS zbatuan UBI-në si një "Ide udhëzuese" në programin e tyre.

Si jeni i përfshirë në projekte dhe aktivitete që promovojnë UBI?

Ronald: Unë jam themelues dhe anëtar i bordit të të ardhurave bazë të rrjetit gjerman. Unë jam gjithashtu një themelues i Rrjetit të të ardhurave bazë të pakushtëzuara në Evropë. Tani unë koordinoj fushatën ECI në Gjermani dhe në nivel të BE-së (Unë jam zëvendësues i Përfaqësuesit të Grupit organizator të ECI-së Evropiane).  

Kam botuar shumë libra dhe shumë artikuj rreth UBI. Kam organizuar edhe konferenca për UBI.

A keni një fjali thelbësore që shpjegon motivimin ose bindjen tuaj?

Ronald: Të ardhurat bazë të pakushtëzuara janë një pjesë e rëndësishme e transformimit socio-ekologjik të shoqërisë dhe ekonomisë.

Faleminderit, Ronald, për këtë intervistë!

Nëse dëshironi të dini më shumë rreth asaj që Ronald ka për të thënë për UBI-në dhe të gjitha aspektet që mbulon, vizitoni dhe zbuloni më shumë.

Nëse jeni akoma të bindur, përkrahni lotarinë tonë UBI4ALL dhe firmosni ECI!

Artikull nga Roswitha Minardi

Foto: Felix Mittermeier në Pixabay


[1] https://www.dw.com/en/poverty-in-germany-on-the-rise/a-54553080


Etiketa

të ardhurat bazë, eci, eci-ubi, Gjermani, Grundeinkommen, Hartz IV, varfëri, ubi, të ardhura bazë universale


Ju mund të dëshironi

Regjistrohu në buletinin tonë tani!

>