March 6

Greqia është djepi i demokracisë – A do të jetë edhe djepi i zbatimit të UBI?

Greqia, për fat të keq, njihet mirë si vendi evropian që vuajti më shumë nga kriza financiare në vitin 2008. Pavarësisht zhvillimit premtues në vitin 2018, ajo ende nuk është rikuperuar plotësisht. Në këtë cenueshmëri, pandemia godet sërish fort.

Minimizimi i përfitimeve sociale, perspektiva e keqe për tregun e punës (shkalla e papunësisë 16%) dhe rënia e turizmit shkaktuan prirjen rënëse të PBB-së në vitin 2020 me përafërsisht. -11% në tremujorin e tretë 2020 krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2019.[1]

Si i përballojnë grekët këto sfida? Si ndiqen idetë e tij nga popullata apo nga partitë politike?

Këtyre dhe pyetjeve të tjera u përgjigjet Olga Pateraki, koordinatore kombëtare për ECI në Greqi, aktivist i Lëvizjes Humaniste dhe gazetar për Pressenza.

Si është situata për sa i përket përfitimeve sociale në vendin tuaj? Pse vendi juaj do të ketë nevojë për UBI?

Olga: Në Greqi ka shumë përfitime të ndryshme sociale duke përfshirë të ardhurat minimale të garantuara që BE promovon, të gjitha me shumë kushte, për një kohë shumë specifike, jo aq të larta sa për të kapërcyer varfërinë dhe disa për një sasi të caktuar njerëzish apo edhe familjet në vend të individëve. Ata janë saktësisht e kundërta e UBI-së, duke i mbajtur njerëzit në varfëri dhe duke mbajtur pabarazi.

Që nga viti 2010 me krizën financiare dhe hyrjen e vendit nën mbikëqyrjen e institucioneve evropiane, Greqia kishte shumë pak kontroll mbi politikat e saj financiare me shkurtime të mëdha në shumicën e sektorëve që rezultuan në ulje të të ardhurave apo edhe varfërim të shumicës së popullsisë dhe një degradim. gjendje sociale. Pandemia e ka përshpejtuar edhe një herë këtë fenomen. Besoj se UBI së bashku me forcimin e të mirave dhe shërbimeve të tjera publike dhe të drejtat e njeriut janë përgjigja për përballimin e këtyre çështjeve.[2]

Si ndihen njerëzit për idenë e të ardhurave bazë të pakushtëzuara? A ka një njohuri të gjerë në lidhje me UBI në mesin e popullatës?

Olga: Gjithnjë e më shumë njerëz kanë filluar të dëgjojnë për UBI vitet e fundit, veçanërisht gjatë pandemisë. Por ende, ideja e UBI-së, përfitimet e saj të mundshme dhe aspektet e saj transformuese janë relativisht të panjohura për shumicën. Në përvojën time, shumica e njerëzve që po mësojnë për UBI janë larguar, por sigurisht që ka edhe shumë skepticizëm pasi është një ide kaq e re dhe rrëzon vlerat e vjetra dhe të forta që janë ende të pranishme.

A e mbështesin partitë politike UBI-në? Nëse po, cilat dhe cili është motivimi i tyre? (krahu i majtë/liberal)

Olga: DiEM25, aktualisht në parlamentin grek, përgjithësisht është pro idesë së UBI-së me një propozim shumë specifik se si duhet financuar nëpërmjet kthimit të të gjithë kapitalit. Gjithashtu, të Gjelbrit, jo në Parlamentin grek, po propozojnë UBI në programin e tyre politik. Të dyja partitë janë në krahun e majtë, duke mbështetur politika për më shumë barazi sociale dhe rishpërndarje të pasurisë, por ato, për mendimin tim, janë ende të ndrojtura kur mbrojnë UBI-në.
Ekziston gjithashtu një institucion mendimi i instaluar në Instituti Nicos Poulantzas, e cila po bën kërkime mbi UBI-në, Botim nga Dimitris Karellas: Të ardhurat bazë universale – Pjesa e parë: Çfarë dëshiron të jetë

Si dhe pse përfshiheni në projekte dhe aktivitete që promovojnë UBI-në?

Olga: Fillimisht dëgjova për UBI-në kur punoja për agjencinë ndërkombëtare të shtypit Pressenza dhe më bëri vërtet përshtypje kjo ide. Ishte hera e parë që po dëgjoja një zgjidhje praktike për t'i dhënë fund varfërisë përgjithmonë dhe për të ofruar më shumë liri për të gjithë. Në fillim u përfshiva me UBI-në duke shkruar dhe përkthyer artikuj për edicionin grek të Pressenza-s, duke promovuar dokumentar në UBI dhe më vonë duke marrë pjesë në Iniciativa Qytetare Evropiane për të ardhura bazë të pakushtëzuara në të gjithë BE-në me avokatë të tjerë, duke krijuar një grup për të promovuar peticionin dhe idenë e UBI në Greqi.

A keni një fjali thelbësore që shpjegon motivimin ose bindjen tuaj?

Olga: UBI mund të jetë një hap përpara një shoqërie pa varfëri, më pak pabarazi dhe më shumë liri për qeniet njerëzore për të vepruar drejt së ardhmes, për të qartësuar qëllimin e tyre dhe për të ndryshuar çdo kusht që shkakton dhimbje dhe vuajtje.

Faleminderit, Olga, për përditësimin mbi situatën e UBI në Greqi!

Disa fakte rreth Olgës:
Emri juaj:                      Olga Pateraki
Ju jetoni në:            Athinë, Greqi
Mosha juaj:                         36
Statusi familjar:                  i vetëm
Profesioni:                      aktualisht i papunë, punoj në organizata të shoqërisë civile
Cila është e vetmja gjë për ju që nuk do t'i tregonit kurrë askujt? 😉
Unë aspiroj dhe punoj për transformim personal dhe social dhe kjo sjell gëzim dhe zhgënjim pasi është i lidhur me zinxhirë me procesin e të gjithëve.

Olga në një mision në Kampin e Solidaritetit të Refugjatëve PIKPA në Lesbos


[1] https://www.statistics.gr/en/home/; 2021-03-02

[2] https://www.statistics.gr/documents/20181/16865455/LivingConditionsInGreece_1220.pdf/1072b4b0-bfdc-75b7-f0d0-1f6e679e0526; 2021-03-02


Etiketa

të ardhura bazë, eci, Greqi, pressenza, ubi, ubi4all, Të ardhura bazë të pakushtëzuara


Ju mund të dëshironi

Regjistrohu në buletinin tonë tani!

>