korrik 9

Hungaria ka nevojë për një recetë të re për të shijuar jetën e popullsisë së saj – Një përbërës është të ardhura bazë të pakushtëzuar

Hungaria është një vend me një nga sistemet më të këqija të sigurimeve shoqërore brenda BE-së. Sistemi shëndetësor ka qenë i uritur nga masat shtrënguese, pensionet dhe ndihmat për papunësinë u shkurtuan në mënyrë dramatike pas krizës financiare në 2008. Dhjetë vjet më vonë vendi bëri kërcimin e tij përfundimtar drejt nacionalizmit me zgjedhjet Victor Orbán, kreu i nacionalistit FIDESZ parti, si kryeministër. Që atëherë, liria e shtypit është vënë në rrezik dhe fokusi kryesor i qeverisë hungareze ishte eliminimi i krizës së refugjatëve duke mbyllur kufijtë dhe duke kriminalizuar opozitën. Kohët e fundit liderët e opozitës u akuzuan se më mirë i linin njerëzit të vdisnin nga Covid-19 sesa të vaksinonin popullatën, sepse më pas ata mund të fajësonin qeverinë për keqmenaxhimin para zgjedhjeve në pranverën e 2022.

Si mund të përparojë ideja e të ardhurave bazë të pakushtëzuara në një klimë të tillë? Cilat instrumente mund të përdoren nga avokatët e UBI-së për të informuar popullatën në këto rrethana? Le t'i hedhim një sy këtij vendi të tronditur shoqërisht dhe politikisht. Ne biseduam me Zita Stockwell, një nga koordinatoret kombëtare të ECI për UBI në Hungari.

Zita, hoCila është situata në lidhje me përfitimet sociale në vendin tuaj? Pse do t'i duhej vendit tuaj UBI?

Zita: Shumë pak është bërë për të mbështetur njerëzit socialisht në Hungari. Tatimi mbi të ardhurat është 16% për të gjithë punëtorët, duke e bërë atë më të dobishme për më të mirët dhe të vështirë për të varfërit. Një anëtar i qeverisë, János Lázár, madje tha: “Çdokush vlen aq sa ka!”

Përfitimet e fëmijëve nuk janë rritur për më shumë se 10 vjet; pensionet janë të pamjaftueshme. Të vetëpunësuarit, bizneset e vogla, restorantet, të gjitha shërbimet nuk marrin asnjë ndihmë gjatë kohës së Covid ose ndryshe. Uljet e taksave janë vetëm për ata që janë në punë. Shumë humbën jetesën me bllokimet dhe me të vërtetë luftojnë për të mbijetuar.

Shumica e kësaj ndihme të kufizuar është e padobishme, sepse pronarët kanë shumë pak ose aspak kursime.

Për shembull, pensioni minimal në Hungari është 80 €. Askush nuk mund të mbijetojë me këtë! Plus, ne duhet të paguajmë për të gjitha ilaçet, kështu që çfarë mbetet për strehim apo për të ngrënë?

Shkalla e papunësisë është e lartë dhe përfitimet e papunësisë jepen vetëm për 3 muaj. Pas kësaj njerëzit detyrohen në punë publike, që është një lloj "pune skllevër" si për punonjësit e jakës së bardhë, ashtu edhe për punonjësit e jakës blu. Në këmbim ata marrin të ardhura të cilat në shumicën e rasteve janë thjesht "para xhepi"! Por njerëzit i marrin këto punë sepse përndryshe ata po humbasin sigurimin e pensionit dhe do të jenë më keq në pleqëri.

Sigurisht që ne kemi nevojë për UBI pasi jemi të dytët nga fundi i listës në BE në përfitimet sociale. Është një shoqëri e bazuar në punë këtu në Hungari, jo e kujdesshme shoqërore.

Si ndihen njerëzit në vendin tuaj për idenë e të ardhurave bazë të pakushtëzuara? A ka një njohuri të gjerë në lidhje me UBI në mesin e popullatës?

Zita: Hulumtimet tregojnë se në Hungari mbi 70% e njerëzve dinë për UBI-në, por me qëndrimin e qeverisë kundër saj, mbështetja për të po zvogëlohet. Nuk mbështetet gjerësisht pasi ka shumë ide të përziera se si do të funksiononte, nga do të vinin financat, etj.

Mediat gjithashtu bëjnë propagandë negative për UBI duke thënë se kjo do të rrisë problemet me pijen, drogën dhe do të nxisë dembelizmin. Prandaj shumë njerëz po e miratojnë këtë mendim dhe nuk mendojnë për përfitimet që do të sillte.

A e mbështesin partitë politike UBI-në? Nëse po, cilat dhe cili është motivimi i tyre? (krahu i majtë/liberal)

Zita: DIALOG PËR HUNGARINË (Párbeszéd Magyarországért) një parti e gjelbër e krahut të majtë është deri tani e vetmja parti që ka vendosur UBI në programin e tyre politik. Ata e mbështesin idenë tani për rreth 8 vjet.

Shoqata jonë, Shoqata e parë hungareze e të ardhurave bazë të pakushtëzuara, punon me ta në evente, konferenca dhe biseda. Ata mbështesin gjithashtu fushatën tonë ECI-UBI. Majori ynë i Budapestit Gergely Karacsony është edhe anëtar i partisë së tyre.

Si jeni i përfshirë në projekte dhe aktivitete që promovojnë UBI?

Zita: Ne kemi besuar në idenë e UBI që nga formimi i Shoqatës sonë në 2011. Ne do të donim që ajo të realizohej TANI dhe nuk jemi në gjendje të kuptojmë pse njerëzit nuk janë të vetëdijshëm se është thelbësore për të gjithë si një nevojë themelore, njerëzore!

Shëndeti, siguria dhe njerëzit më të lumtur që punojnë mund të arrihen në një periudhë të shkurtër kohore.

A keni një fjali thelbësore që shpjegon motivimin ose bindjen tuaj?

“DJE e shpresonim, SOT po mendojmë për të, NESËR nuk mund ta imagjinonim të jetonim pa të! – Këto janë TË ARDHURAT BAZË TË PAKUSHTSHME!”

“Vazhdoni të flisni, vazhdoni të ecni! "

Këto janë dy motot shumë të rëndësishme të shoqatës sonë.

Çdo temë shtesë në lidhje me UBI dhe vendin tuaj që dëshironi të përmendni:

Zita: Do të donim të ndryshonim qeverinë tonë, kjo është dëshira jonë më e dashur!

Faleminderit Zita për këtë intervistë. Ne e vlerësojmë shumë punën tuaj për UBI dhe ju dëshirojmë shumë energji!

Ja disa fakte për vetë Zitën:
Emri: Zita Stockwell
Ajo jeton në: Budapest
Mosha: 75
Statusi familjar: i divorcuar
Profesioni: udhërrëfyes udhëtimi

Cila është e vetmja gjë për ju që nuk do t'i tregonit kurrë askujt? 😉
Jam i privilegjuar që kam pasur mundësinë të ndryshoj nga terapi bukurie në udhëtim për shkak të një pune përkthimi në 1988 në Royal Opera House, Covent Garden dhe që atëherë kam punuar për të njëjtën kompani udhëtimi. Të shikoje botën dhe të paguheshe për të ishte një kënaqësi. Le të shpresojmë se virusi do të më lejojë të punoj përsëri, së shpejti.

Nëse jeni akoma të bindur, përkrahni lotarinë tonë UBI4ALL dhe avokati i angazhuar hungarez i UBI duke nënshkruar ECI!

Anëtarë të Shoqatës së Parë Hungareze UBI në Parlamentin në Budapest.
Nga e djathta në të majtë: Gyöngyi Szentpéteri (Kryetar i Shoqatës së Parë të të Ardhurave Bazë të Pakushtëzuar Hungareze), János Horváth (tani i ndjerë), Gergely Joó (anëtari ynë më i ri), Éva Dobos (arkëtar), Zita Stockwell (Nënkryetare), Ursula Pflieger (Zëvendës Kryetari), Évamária Langer Dombrády (sekretare dhe linja ndërkombëtare e shpëtimit)

Artikull nga Roswitha Minardi

Foto: blizniak në PixabayEtiketa

eci-ubi, Hungari, varfëri, sigurime shoqërore, sigurime shoqërore, ubi, ubi4all, Të ardhura bazë të pakushtëzuara


Ju mund të dëshironi

Regjistrohu në buletinin tonë tani!

>