gusht 26

Duke filluar në një vit me lehtësim - Dy muajt e parë me UBI për Lucie

Foto nga Guillaume Groult on Unsplash

Ndoshta e keni “takuar” Lucie, studenten franceze të farmacisë dhe fituese e UBI4ALL-it tonë të parë, në kanalet tona të mediave sociale (Facebook, Instagram). Ne do ta shoqërojmë gjatë një viti të saj në UBI dhe do të shohim se si dhe nëse një bazë e garantuar financiare do të ndikojë në jetën e saj, përkatësisht në karrierën dhe situatën e saj personale. Dhe ne do t'ju mbajmë të përditësuar për historinë e saj.

Një gjë që kemi mësuar tashmë është se marrja e një UBI nuk ndikon vetëm te fituesi, por edhe te njerëzit përreth saj. Merrni shembull prindërit e Lucie: kur dëgjuan se ajo kishte fituar 800 euro UBI për një vit, ata dyshuan, menduan se ishte një mashtrim! Ata nuk mund ta besonin se ekziston një organizatë që jep para për "asgjë". Vetëm kur vajza e saj u tregoi atyre regjistrim live i ngjarjes, në të cilën Lucie u shfaq spontanisht pasi u informua se ishte fituesja, a besonin se kjo mund të ishte e vërtetë!  

Një mësim tjetër është se njerëzit mendojnë tërësisht se si të shpenzojnë paratë shtesë. Në një nga intervistat tona të para, Lucie po pyeste nëse duhet të fillonte mësimet e pianos. Kjo do të thoshte se ajo mund të përmbushte një nga ëndrrat e saj të fëmijërisë, por tani disa javë më vonë dhe në funksion të fillimit të karrierës së saj pasi të ketë përfunduar me sukses diplomën e saj universitare, planet e saj për përdorimin e parave duken më pragmatike.

Kjo nga njëra anë sepse Lucie, e cila u rrit në Toulouse, tani jeton afër Parisit për shkak të karrierës së saj universitare ku qiratë janë tepër të larta. Kur filloi studimet, ajo jetonte në një apartament me terren 10 m600, i përbërë nga vetëm një dhomë, ku mund të shihte vetëm këmbët e njerëzve që kalonin nga dritarja e saj e vetme. Për këtë “apartament” ajo duhej të paguante afro XNUMX euro në muaj!

Pra, këtu është mësimi: të ardhurat e garantuara nuk janë vetëm një mundësi për të përmbushur ëndrrat apo tekat personale. Zakonisht është para së gjithash një rrjet sigurie për jetën tonë të përditshme. Veçanërisht në Francë, për Lucie-n, 800 euro nuk janë biletë drejt një jete boshe.

“Aq bukur është të kesh 800 euro shtesë,
Askush në Francë nuk mund të jetonte me atë shumë.”


Nëse do të flisnim me një fitues në Rumani, Letoni apo Portugali, ky aspekt mund të jetë ndryshe. Realitetet në Evropë janë të ndryshme, dhe për këtë arsye UBI-ja jonë prej 800 eurosh do të ndryshojë jetën ndryshe sipas vendbanimit të atyre që e marrin atë. Por tani po flasim me Lucie në Francë. Pra, le të shohim se si po ecën ajo në muajin e dytë me UBI. Çfarë do të thotë kjo për të në këndvështrime të ndryshme?

Lucie, si i përjetuat javët tuaja të para me UBI?

Lucie: Duke qenë se jam duke punuar, nuk e ndryshoi vërtet jetën time për momentin. Sigurisht që ishte shumë bukur të shihja 800 euro më shumë në llogarinë time, por po kursej 2-3 muajt e parë, sepse kontrata e punës do të mbarojë në shtator. Në këtë moment atëherë do të ndikojë pak në jetën time, sepse do të kem rënie të të ardhurave. Ky UBI është vërtet i mirëpritur të më ndihmojë të gjej një punë që më pëlqen shumë, sepse pres që kjo të zgjasë disa muaj. Aktualisht jetoj në një zonë shumë të shtrenjtë të Francës, kështu që do të më ndihmojë vërtet të heq pak presion dhe të fokusohem më shumë në gjetjen e një pune që më pëlqen shumë.

Nëse nuk do të kishit UBI, pse do të ndodhte që të ndjenit kaq shumë presion dhe ankth për të gjetur një punë?

Lucie: Është një treg shumë konkurrues dhe gjithashtu kohë. Shumë të rinj po hyjnë në tregun e punës dhe aktualisht, për shkak të krizës shëndetësore, nuk ka shumë vende pune, ndaj konkurrenca është vërtet e ashpër mes të rinjve. Duke qenë se unë jam i vetmi ofrues financiar për familjen time (partneri im është ende duke studiuar) do të kisha qenë i prirur të pranoja punën e parë që do të kisha marrë. Por tani që ndjej sigurinë e UBI-së, jam më rehat të gjej një punë që më pëlqen shumë.

Si u njohët me UBI4ALL?

Lucie: Unë u përpoqa të hulumtoj se si më takova projektin tuaj, kontrollova postat dhe mesazhet e mia. Unë me të vërtetë nuk mund të zbuloja saktësisht se si u njoha me UBI4ALL. Mendoj se ishte sepse mora pjesë në peticione online dhe platforma më propozoi një listë të projekteve të tjera. Midis tyre duhet të ketë qenë lidhja me projektin tuaj.

Roswitha: A e keni nënshkruar peticionin për ECI për UBI në Evropë? Ndoshta kjo ishte rruga për UBI4ALL.

Lucie: Po, e kam nënshkruar. Unë mendoj se ky ishte rasti.

Katarina: Kjo është interesante dhe e mirë për t'u dëgjuar pasi UBI4ALL u krijua që njerëzit të njohin jo vetëm projektin tonë, por të mësojnë të njohin ECI dhe të shkojnë dhe të nënshkruajnë Iniciativën Qytetare Evropiane për të ardhura bazë të pakushtëzuara. Është disi interesante të shohësh që po ndodh edhe anasjelltas. Kështu që njerëzit po angazhohen në ECI dhe po mendojnë, “Le të shkojmë dhe të kontrollojmë këtë projekt tjetër!”. E bukur!

Lucie: Po, pashë UBI4ALL në listën e propozimeve për projekte të mëtejshme dhe natyrisht u interesova dhe u regjistrova.

Për UBI-në si politikë, a keni qenë gjithmonë mbështetës i UBI-së? A kishit dyshime nëse mund të funksiononte?

Lucie: Këtë ide e kam hasur para disa vitesh, nuk e mbaj mend saktësisht se kur. Duke qenë se një nga qëllimet e UBI është të sigurojë që secili të ketë para të mjaftueshme për jetesën e tij, sigurisht që unë jam pro këtij programi. Gjithashtu sepse mendoj se mund t'i ndihmojë njerëzit kaq shumë. Për shembull, mund t'u japë punëtorëve të varfër një shtesë për të ardhurat e tyre. Gjithashtu në rast të punës me kohë të pjesshme.
Nuk flasim shumë për gjendjen e studentëve, por vërtet mund t'i ndihmojë studentët, sepse nuk do të kishin nevojë të punonin përveç studimeve. Sot puna si student është një faktor dështimi në universitet. Kjo mund ta ndihmojë vërtet këtë grup njerëzish që të financojnë jetën e tyre dhe të përqendrohen në studimet e tyre.
Një qëllim tjetër i UBI është të zëvendësojë programe të tjera sociale që potencialisht kërkojnë përfshirje më të madhe burokratike. Do të ishte një zëvendësim i dobishëm i të gjitha programeve të ndryshme që ekzistojnë tashmë në disa vende. Duke folur për Francën, ne kemi shumë programe të vogla, por ndonjëherë është vërtet e vështirë t'i marrësh sepse mund të ketë një vonesë të madhe në procedurë. Burokracia është vërtet e lodhshme. Është e vështirë të dish edhe për të gjitha programet ku mund të aplikosh. UBI është vetëm një gjë, kështu që mund të thjeshtojë burokracinë dhe ndihmën.
Po, do të jetë e shtrenjtë për t'u zbatuar, por mendoj se është e mundur. Mund t'i gjenim paratë. Ne mund të tatojmë korporatat më të mëdha për shembull. Në lajme dëgjova biseda për taksimin më të madh të GAFA-ve, si Google, Amazon, etj. Shumë njerëz kanë frikë se do të ishte shumë e shtrenjtë, por nëse shkurtojmë programet e tjera të ndihmës dhe thjesht zbatojmë UBI, mund të jetë e realizueshme.

Roswitha: Por ne nuk mund të shkurtojmë të gjitha ndihmat sociale. Disa duhet të qëndrojnë në vend, për shembull për njerëzit me nevoja të veçanta.

Lucie: Sigurisht, për mua që jam shtetas francez, ndihmat shëndetësore janë diçka ndryshe. Ndoshta në vende të tjera nuk është aq evident të bëhet dallimi mes sigurimit social dhe atij shëndetësor.

Katarina: Megjithatë, mendimi juaj për më shumë sesa thjesht të thuash se kemi shumë programe, është shumë burokratike, duhet t'i shkurtojmë dhe t'i zëvendësojmë. Mendoj se qëllimi juaj është të thoni: jo, problemi është se ne kemi shumë programe, por njerëzit nuk mund t'i marrin ato lehtësisht ose as nuk e dinë se për cilat mund të aplikojnë. Sepse informacioni është gjigant. Mendoj se kjo është ana tjetër e të menduarit për UBI-në si një politikë më e thjeshtë, jo sepse është më e lirë, ndoshta nuk do të jetë, sepse programet e tjera duhet të ekzistojnë ende, siç po thoshit ju, por do të jetë më e thjeshtë që njerëzit të kënaqen vërtet. atë. Sidomos për ata që kanë nevojë, njerëz të varfër ose të varfër që punojnë ose në mes të punëve ose me familje të mëdha. Mendoj se kjo është një pikë e mrekullueshme, faleminderit që ndani këto mendime.

Lucie: UBI nuk po jep vetëm para duke u dhënë disa njerëzve. Do të bëjnë diçka me të, do të kthehet në ekonomi. Në fund do të jetë një dinamikë pozitive. Marrësit nuk do t'i mbajnë të gjitha ato para, do t'i rezervojnë nën dyshekët e tyre dhe nuk do të bëjnë asgjë me to. Ata do ta përdorin atë për të zhvilluar ndoshta kompaninë e tyre, për të blerë gjërat që u nevojiten. Ndoshta një makinë miqësore me mjedisin, sepse kur nuk jeton në një qytet të madh, duhet të lëvizësh, sidomos kur nuk ka infrastrukturë. Në fund do të jetë fitimprurëse për të gjithë.

A mendoni se UBI do të ketë ndikim tek gratë dhe barazia gjinore?

Lucie: E di që gratë janë më të rrezikuara për të pasur punë me të ardhura të ulëta dhe punë me kohë të pjesshme. Me të vërtetë mund t'i ndihmojë ata të luftojnë më pak. Mund të ndihmojë vërtet nënat beqare – dhe baballarët – që të marrin më shumë kohë për familjen në vend që të marrin dy punë. Unë mendoj se mund të ndihmojë.

Çfarë do të thoshit nëse dikush nuk do të pajtohej me UBI?

Lucie: Kjo është për të qeshur, në fakt këtë bisedë e kam pasur me një mikun tim, i cili nuk është në favor të UBI-së. Ajo ka frikë nga kostot dhe mendon se kjo nuk do t'i motivojë njerëzit të gjejnë një punë. Kështu që fola me të. Sigurisht që do të ishte e shtrenjtë ta vendosni atë në vend. Unë nuk jam ekonomist, por mendoj se mund të gjejmë mënyra për ta financuar atë, siç e thashë tashmë, duke taksuar korporatat e mëdha ose 1% më të lartë të të pasurve ose duke i dhënë më pak para nga taksat ushtarakëve, për shembull. Për mua nuk është vërtet një problem, sepse do të mbajë ekonominë në këmbë dhe kështu do të rifinancojë veten. Nuk mendoj se do të ketë rezultate për popullatën siç beson ajo. Ajo thotë se pranuesit nuk do të gjejnë punë, ata thjesht do të qëndrojnë në shtëpi dhe nuk do të bëjnë asgjë. Unë mendoj se shumica e njerëzve do të bëjnë diçka me jetën e tyre. Ne nuk duam të bëjmë asgjë të gjithë. Ne duam të krijojmë gjëra, kemi projekte. Përkundrazi, do t'i ndihmojë njerëzit të gjejnë projekte dhe të ndërmarrin më shumë rreziqe për të krijuar diçka. Ndoshta disa kthehen në shkollë për të fituar një diplomë, gjëra të tilla. E kuptoj frikën e saj, por të paktën mund ta provojmë.
E pyeta mikun tim: “Nëse ke 800 € më shumë në muaj si unë, çfarë do të bëje? A do ta linit punën tuaj dhe do të mos bënit asgjë, duke luajtur videolojëra gjatë gjithë javës?” Ajo më tha, jo, ajo do të vazhdojë të gëzojë punën dhe të bëjë diçka me jetën e saj. 

Katarina: Kjo është një pikë e mirë, pyesni njerëzit se çfarë do të bënin.

Lucie: Askush nuk po përgjigjet se nuk do të bënin asgjë. Ka punë dhe punë, për shembull të kujdesesh për familjen tënde: çdo prind do të thoshte se kjo është shumë punë, por është e papaguar. Ndoshta njerëzve do t'u duhet më shumë kohë për të punuar për shembull në art, por jo në punë me pagesë.

Katarina: Kemi humbur besimin te njerëzimi. Gjithmonë po flasim për të tjerët: ata që janë të varur nga droga, në programe përfituese, njerëz të varfër apo vulnerabël, minoritete etnike, nëna me shumë fëmijë; ato nuk do të funksionojnë. Është shumë e lehtë të flasësh në stereotipe dhe t'i hedhësh në një shportë, kjo nuk bazohet në mënyrë empirike. Rastet empirike që kemi të gjithë, miq, familjarë, fqinjë, ne i besojmë ata që të jenë njerëz të ndershëm dhe të drejtpërdrejtë dhe të garantojmë për ta se do të vazhdojnë të punojnë. Kemi humbur vërtet besimin te të tjerët dhe duhet ta rikthejmë atë. Ndoshta UBI mund të ndihmojë.

Roswitha: Do të ishte interesante të shihje nëse shoqja juaj ka ndryshuar mendje për UBI pas një viti që keni jetuar me të.

Lucie: Po, do të flas shumë për UBI me të. Është bukur të diskutosh me mikun tim, edhe pse politikisht jemi krejtësisht të kundërt. Mund të shkëmbejmë argumente, gjë që është gjithmonë shumë interesante, sepse të dy jemi mendjehapur. Ne nuk i bërtasim vetëm njëri-tjetrit. Ndoshta ajo nuk do të ndryshojë pikëpamje, por do të më dëgjojë.

************************************************** ********************************

Pra, për Lucie, UBI ka hequr njëfarë barre nga supet e saj. Kjo e ndihmon familjen e saj, ajo mund të fokusohet në fillimin e karrierës së saj dhe ngre pyetje dhe diskutime interesante rreth shoqërisë dhe bashkëjetesës.

Le të shohim se si do të zhvillohen gjërat për të në muajt në vijim. Mbani të gjurmuar!

Kalofshi mirë dhe frymëzues, Lucie! Faleminderit për intervistën dhe shihemi së shpejti!

Lucie u intervistua nga Catarina Neves dhe Roswitha Minardi.

Ruaje datën: në shtator 20th 2nd Lotaria e UBI4ALL do të zhvillohet online. Bashkohuni me ne dhe dijeni menjëherë se kush do të jetë fituesi i radhës me fat. Ndoshta do të jeni ju?

PS: Në rast se jeni nga media dhe jeni të interesuar për historinë e Lucies, ju lutemi na kontaktoni.


Etiketa

të ardhura bazë, eci-ubi, Francë, Paris, student i farmacisë, lotari, Toulouse, ubi, ubi4all, Të ardhura bazë të pakushtëzuara


Ju mund të dëshironi

Regjistrohu në buletinin tonë tani!

>