March 9

Duke nderuar kontributin e GRAVE si thirrje (shtesë) për të ardhura bazë të pakushtëzuara

Ne në UBI4ALL dëshirojmë të diskutojmë rëndësinë e 8 Marsit – Ditës Ndërkombëtare të Gruas. Prandaj, vendosëm t'i nderojmë gratë këtë mars dhe shpresojmë që të na bashkoheni në këtë. Por së pari, më lejoni të filloj duke ndarë me ju historinë e 3 grave, e cila është mënyra ime personale për t'i nderuar ato (dhe nderuar gratë) këtë mars.

E para është Elisa. Ajo është 40 vjeç dhe e njoh prej 8 vitesh. Ajo ka 2 fëmijë, Giovanna dhe Edson, dhe është nga Guine. Ajo jeton në periferi të Lisbonës dhe ka punuar në pastrimin e shtëpisë që kur e takova. Ajo punon pa u lodhur për të siguruar jetesën e fëmijëve të saj. I shoqi punon jashtë vendit, në Belgjikë, ndërsa ajo zgjohet në 5 të mëngjesit dhe kthehet në orën 11:19 Nuk i vjen keq për veten: ka vendosur të zgjedhë punë shtesë për të pasur një jetë më të rehatshme, për të dhe për familjen e saj. I pëlqen shumë kërcimi, del shumë me miqtë e saj dhe është krenare për dy fëmijët e tyre. Ajo nuk mundi të studionte në Guine dhe me gjithë inkurajimin, ajo nuk ka vendosur ende të kthehet për të studiuar në Portugali, pjesërisht sepse ta bësh këtë me dy fëmijë të vegjël nuk është detyrë e lehtë. Ajo është e lirë dhe e pavarur. Kur shpërtheu CovidXNUMX, ajo vazhdoi të punonte, pavarësisht se kishte frikë se mos sëmurej. Ajo më tha se ishte mirë që isha në shtëpi, por jo të gjithë mund ta bënin këtë.

E dyta është Nathalie. Ajo është 50-vjeç dhe ishte ish-shefi im. Ajo është franceze, që jeton në Portugali për 27 vitet e fundit. Ajo është e ashpër dhe madje edhe gjykuese nganjëherë, dhe me mendje shumë të fortë. Ajo jetoi dhe studioi në Paris. Kur u dashurua me një burrë portugez, ajo erdhi në Portugali dhe ndërsa ishte shtatzënë me fëmijën e parë, hapi kompaninë e saj, atë në të cilën punoja unë. Një kompani novatore dhe novatore, tani 27 vjeç. Ajo ishte në të njëzetat kur themeloi kompaninë: në një botë biznesi të dominuar nga meshkujt. Ne ishim të gjitha gra në kompani – gjithsej 15 – por jo sipas zgjedhjes: mashkullit duket se nuk e pëlqen aq shumë qëndrueshmërinë, me sa duket. Gjithmonë e pyesja se sa e vështirë ishte të kishe 3 fëmijë dhe të zhvilloje një kompani nga e para. Ajo gjithmonë pranoi se mëmësia (puna dhe pritshmëritë prej saj) ishte sfida më e vështirë. Ajo mësoi se si të përfitonte nga gruaja e saj dhe frengjishtja në botën e biznesit. Ajo po përballon me guxim pandeminë, ende po menaxhon biznesin e saj, është ende nënë për fëmijët e saj dhe duke inkurajuar shumë, jo më pak prej tyre, mua.

E treta ishte Maria Emilia. Një nënë dhe gjyshe, e cila kujdesej për dy fëmijët e saj dhe i donte shumë tre nipërit e saj. Ajo ishte kuzhinierja më e mirë në familje dhe më me mendimet dhe mendjet më të forta. Ajo e mbajti kokën të fortë, pavarësisht se ka pësuar disa tragjedi gjatë gjithë jetës së saj, krahas shumë gëzimeve. Ajo u rrit në një rajon të vogël dhe të varfër të Portugalisë dhe studioi deri në 4th notë, pasi asaj nuk i lejohej shumë më tepër. Kur kujdesej për fëmijët, ajo kërkonte të shkonte në punë, pavarësisht mendimeve të bashkëshortëve, për të ndihmuar në kujdesin dhe sigurimin e familjes. Ajo ishte një nënë "portugeze": punonte dhe kujdesej për familjen, për shtëpinë, duke i përballuar të gjitha stuhitë me guxim dhe një forcë pothuajse të mbinatyrshme. Nuk jam i sigurt se sa prej këtyre zgjedhjeve janë ajo. Si nip kam dëgjuar për shumicën e këtyre kapitujve në live më vonë. Por forca e saj dhe rëndësia e punës që bënte çdo ditë duke u kujdesur për familjen e saj (familjen time) është dëshmia ime e madhe për rolin dhe detyrimet që mbartin gratë. Dhe duke e bërë këtë, ajo ka frymëzuar nënën time të bëjë të njëjtën gjë, duke më dhënë mua të dyjave shembullin më të madh se çfarë janë gratë.

Zgjodha t'ju tregoja për këto tre gra me qëllim. Ato përfaqësojnë udhëtime të ndryshme jetësore, aspirata dhe sigurisht kohë të ndryshme. Për disa, puna dhe karriera profesionale kanë qenë një arritje gjatë gjithë jetës. Për të tjerët, sigurimi i fëmijëve të tyre është qëllimi kryesor, që të mund të kenë një jetë më të mirë dhe më komode se ajo që kishin. Diskutimi i sfidave me të cilat përballen gratë është përgjegjësia ime si grua dhe si qytetare. Këto histori përkthejnë atë që na thonë disa nga numrat:

  • 71% e grave në Portugali kanë punë të paguara. Nga këto, 55% mashtrojnë profesione shtesë, si kujdesi për fëmijët, kujdesi për familjet ose të dyja.

Më e habitshme është sasia e PUNËS së grave që bëjnë dhe KOHA që kanë për veten e tyre:

  • Në Portugali, gratë që mashtrojnë punën dhe fëmijët, për shembull, punojnë 13 orë në ditë dhe kanë vetëm 2:36 orë për vete. Vetëm 7:24 e kohës shpenzohet në punë me pagesë (kështu që, thjesht bëni llogaritë…). Gratë që mashtrojnë punën, fëmijët dhe partnerin shkojnë edhe më keq: ato punojnë 13:24 orë dhe kanë 2:12 orë për vete.
  • 51% e grave në Portugali mendojnë se jeta e tyre është shumë më e ulët se pritshmëritë që kishin. Dhe 33% janë të pakënaqur me jetën e tyre.

Këto janë vetëm disa rezultate nga një studim i fundit i kryer në Portugali. Situatat mund të ndryshojnë sipas vendit dhe gjërat janë përmirësuar që nga koha e gjyshes sime në vitet '50 dhe '60. Gratë e brezit tim kanë më shumë gjasa të shkojnë në universitet, të paguhen më mirë (megjithë boshllëqet e pagave) dhe të ndajnë barrën e detyrës së shtëpisë dhe të familjes me partnerët e tyre. Por nënpërfaqësimi i grave në politikë dhe biznes është ende një shenjë e sakrificave të shumta që duhet të bëjmë dhe mundësive të shumta që na janë privuar. Dhe përfaqësimi i tepërt i grave në punën e përkujdesjes – e cila nuk vlerësohet, ose paguhet dhe nënvlerësohet – është ende një shenjë e paragjykimeve dhe paragjykimeve gjinore me të cilat përballemi në shoqëri.

Në këtë pikë ju mund të pyesni veten se çfarë mund të bëjë të ardhurat bazë të pakushtëzuara për këtë. Disa argumentojnë se mund të ndihmojë në emancipimin e grave. Të tjerë i frikësohen rolit që mund të ketë në mbajtjen e grave të përjashtuara nga tregu i punës. Nuk jam e sigurt se cila është ajo, por në të gjithë jetën time dhe të familjes sime dhe në historinë e Portugalisë, gratë kanë qenë edhe punëtore edhe nëna, gjyshe dhe kujdestare. Ata kanë qenë të nënshtruar duke u përpjekur të emancipohen. Ata kanë punuar dyfish se burrat, në mashtrimin e të gjitha përgjegjësive që u kanë rënë. Nuk kam frikë se mund të na bëjë të zgjedhim të mos punojmë. Unë jam i bindur se të ardhurat bazë të pakushtëzuara mund të na ndihmojnë të bëjmë zgjedhjet tona, më shumë në përputhje me atë që presim për jetën tonë.

Ne kemi diskutuar më parë se si të ardhurat bazë kanë një mënyrë për të ndikuar tek ata që janë më të margjinalizuar ose që janë të shtrënguar në jetën e tyre të përditshme”. Unë besoj se ky mund të jetë rasti për GRATË.

Bashkohuni me ne këtë mars për të festuar gratë që njihni dhe që ju kanë frymëzuar. Na ndihmo të të festojmë edhe si grua. Ndani me ne mënyrat e shumta që besoni se të ardhurat bazë mund t'i ndihmojnë gratë të arrijnë qëllimet dhe ambiciet e tyre.

Unë besoj se të ardhurat bazë mund të ndihmojnë të gjithë kolegët e mi 51% të grave portugeze për të cilat jeta nuk i ka përmbushur pritshmëritë e tyre. Të bësh këtë do të ishte tashmë një fitore, dhe një fitore për të cilën unë jam i gatshëm të luftoj. Bashkohuni me ne këtë mars në tonë Facebook Instagram llogaritë dhe shpërndani historinë tuaj, ose historitë e grave që ju frymëzojnë.

Catarina dhe ekipi i UBI4ALL


Etiketa

emancipim, ubi, ubi4all, gra, dita e grave


Ju mund të dëshironi

Regjistrohu në buletinin tonë tani!

>